Λίγα Λόγια για εμάς

Μία Σύντομη Περιγραφή


Από το 2015 ως φιλοζωική ομάδα οι Αδεσποτοι Φίλοι Ξάνθης ξεκίνησαμε την φιλοζωικη μας δράση. Τον Σεπτέμβριο του 2016 γιναμε επίσημα φιλοζωικος σύλλογος, ενώ το 2017 με τροποποίηση καταστατικού ο σύλλογος μετονομάστηκε σε: Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Ζωοφιλικό σύλλογο Ξάνθης. Το 2017 ο σύλλογος έγινε μέλος της ομάδας φιλοζωϊκών ενημερώσεων σχολείων οργανισμών και ιδρυμάτων (Ζω. Ε. Σ) όπου με εκπαιδευμένα μέλη παρουσιάζει το εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα Ζω. Ε. Σ σε μαθητές σχολείων και ιδρυμάτων της Ξάνθης. Τον Νοέμβριο του 2016, το περιοδικό LIFO στο οποίο δώσαμε και συνέντευξη, στα πλαίσια αφιερώματος του στα αδέσποτα, κατέταξε τους Αδέσποτους Φίλους Ξάνθης μέσα στις 10 φιλοζωικες τις εκτός Αθηνών με τις σπουδαιότερες δράσεις.


Ο σύλλογος εχει αδιάκοπη καθημερινή φιλοζωική δράση (κυριως καθημερινό τάισμα αδεσποτων,φιλοξενιες για θεραπεία τραυματισμένων και αρρώστων ζώων,αποπαρασιτωσεις,εμβολιασμους,προώθηση για υιοθεσία σκύλων και γατων μέσω της σελίδας μας ) προσπαθώντας να καλύψει όσο μπορεί ανάγκες αδέσποτων ζώων και των τεσσάρων δημων του νόμου Ξάνθης. Έως σήμερα μέσω της σελιδας του συλλόγου μας έχουν υιοθετηθει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες πάνω από 1000 σκυλακια-γατακια κυρίως εντός της πόλεως της Ξανθης, πράγμα που σημαίνει ότι η Ξάνθη κατοικειται από ανθρώπους με φιλοζωικά συναισθηματα και ευαισθησίες. Αμεσος στόχος του συλλόγου είναι η δημιουργία φιλοζωικών ομάδων σε χωριά του νομού Ξάνθης,καθώς και η δημιουργία υπεύθυνης ομάδας κατά των κακοποιησεων ώστε να περιοριστεί το κακό που συμβαίνει στα αδεσποτα ζωα. ---Διατηρουμε έδρα στην Ανδρεου Δημητριου 12 στο κέντρο της πόλεως Ξάνθης, την οποία μας έχει παραχωρησει ο ιδιοκτήτης του χώρου κ.Κοκκαλας Θεόδωρος ,την οποία έδρα χρησιμοποιούμε και για φιλοξενία κουταβιων και γατων τα οποία βρεθηκαν σε κίνδυνο κ διασώθηκαν είτε απο μέλη του συλλόγου μας ειτε από φιλοζωους , τα οποία κουταβια μετά απο τις απαραίτητες ιατρικές πράξεις τα προωθούμε μέσω της σελίδας μας για υιοθεσία . ---Διοργανωνουμε συχνα ανα διμηνο η τρίμηνο σε υπαίθριους χώρους της πόλης μας ημέρες υιοθεσίας αδέσποτων ,καλώντας τους συνδημότες μας να έρθουν σε επαφή με τα αδεσποτακια μας ώστε μεσω της επαφής , της εξοικείωσης και της ενημέρωσης να νοιώσουν την αγάπη και την επιθυμία να γίνουν υπεύθυνοι κηδεμόνες κάποιου αδέσποτου. ---Τα έσοδα μας προέρχονται από τις συνδρομές των μελών του συλλόγου μας,καθώς και από τα μπαζαρ που διοργανώνουμε η παίρνουμε μέρος πουλώντας χειροποίητα αντικείμενα όπως κοσμήματα ,διακοσμητικά,λαμπάδες,χριστουγεννιάτικα στολίδια που οι ίδιοι κατασκευάζουμε. ---Τον Ιούνιο του 2018 ξεκινησαμε την δημιουργία καταφυγίου σε περιφραγμένο χωρο που μας παραχωρήθηκε στηριζόμενοι στα εσοδα λαχειοφορου αγοράς την οποία υποστηριξαν θερμα δημότες και επιχειρηματίες της Ξάνθης, στην δωρεά διαφορων υλικών από γνωστούς φιλοζωους επιχειρηματίες της πόλης μας και στην εθελοντική εργασία των μελών και φίλων του συλλόγου μας. Στο καταφύγιο μας φιλοξενούμε και συντηρούμε με σκοπό την προώθηση τους για υιοθεσία 65 σκυλιά. Είναι χώρος ανοιχτός και επισκέψιμος όλο τον χρονο και ευπρόσδεκτοι είναι όλοι όσοι αγαπούν και σέβονται τα ζώα και τις ανάγκες τους για αγάπη ,φιλια, ευζωια και αξιοπρεπή ζωή.


Η ιστορία και οι δράσεις μας


Πολιτιστικές Δράσεις


Ο σύλλογος εχει ενεργή συμμετοχή σε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ξάνθης,όπως: --Γιορτές Παλιάς Πόλης Συμμετοχή στην περιοχή Λημνειου με τα Ποντιακά Ωτια τους περίφημους Μικρασιατικους Γκιουζλεμεδες μας. --Γιορτή κινητικότητας δήμων το έτος 2017 με δύο παρουσιασεις: 1)Συναυλια με τον Ξανθιωτη μουσικό Βαγγέλη Τσακιρη 2)Ελληνικοί χοροί με την συμμετοχή των μαθητών του 9ου και του 14ου δημ. Σχολείου Ξανθης. --Το καρναβάλι της Ξάνθης.


Διοργάνωση Εκδηλώσεων


--Ημεριδα με θέμα: ,,,Ασθένειες ζώων συντροφιάς,,, με ομιλητριες τρεις γνωστές κτηνιάτρους της πόλης μας Σαπφώ Χατζουδη, Άννα Μαρία Παντικιδου και Μαρία Αθανασίου, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Νατασα στις 7 Μαΐου 2017. --10 Μαρτίου 2018 Παρουσιαση του βιβλίου ,,Το Δωρο,,της Κατερίνας Παπαποστολου στην αίθουσα του εμπορικου επιμελητηριου Ξάνθης.Την εκδήλωση, την συγγραφέα και τους ομιλητές προλόγισε η πρόεδρος του συλλόγου. Ομιλητές : -Γιάννης Κουργιαννιδης διευθυντής του περιοδικού Ενδοχωρα -Ελένη Ανδρεανιδου, Λογοθεραπευτρια, -Μαρια Ξανθοπουλου παιδοψυχολογος, -Κατερίνα Παπαποστολου, συγγραφέας του βιβλιου, εκπαιδευτικος και ιδρύτρια της ομάδας Ζω. Ε. Σ --Παρουσιαση εκπαιδευμένων σκύλων σχολειων της ομάδας Ζω.Ε.Σ και ενημέρωση σε μαθητές δασκάλους και γονείς στον χώρο του ανοιχτου αμφιθεατρου της κεντρικής πλατείας της Ξάνθης.


Φιλοζωικές Δράσεις


--Το 2018 η ομάδα Ζω. Ε. Σ των Αδέσποτων Φίλων συμμετείχε στην Δ. Ε. Θ στα πλαίσια της διοργάνωσης του περιοδικού" Κατοικίδια εν δρασει". --Τον Μάιο του 2019 οι εθελοντές του συλλόγου πήρανε μέρος στο 10ημερο πρόγραμμα δωρεάν στειρωσεων του δημου Μυκης όπου στειρώθηκαν 200 αδέσποτα σκυλιά και γατες. Τον Νοέμβριο του 2019 ο σύλλογος διοργανωσε στο καφέ La Μaripossa την παρουσίαση του 2ου βιβλίου της Κατερίνας Παπαποστολου,, Η Επιστροφή,, Το Βασίλειο Των Ακηδεμονευτων Ζωων με κεντρικούς ομιλητές τους:κ. Ιορδάνη Χατζηεφραιμιδη ζωγράφο, τ. αντιδήμαρχο Δ. Ξ.,την κ. Έλλη Πολα επιχειρηματια και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, τον κ. Χαραλαμπο Καιτεζιδη ραδιοφωνικό παραγωγο, την συγγραφέα του βιβλίου κ. Κατερίνα Παπαποστολου κ την πρόεδρο του συλλογου κ Λουλουδια Τζεμπραηλιδου καθώς κ την επόμενη μέρα γιορτή υιοθεσίας *Η χαρά των παιδιών* όπου πλήθος Ξανθιωτων μαζί με τα παιδιά τους έδωσαν το παρων στην όμορφη γιορτή του συλλόγου έπαιξαν χάρηκαν και κάποιοι υιοθέτησαν σκυλάκια. --Τα Χριστούγεννα του 2019 ο σύλλογος πήρε μέρος στο πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης στο *στο Χωριό του Αη Βασίλη* με καθημερινές εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους. --Το Μάιο του 2020 ο σύλλογος οργάνωσε και συμμετείχε στο πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων με την οικονομική στήριξη της Γερμανικής οργάνωσης της κ.Christin Laslo oπου στην Κτηνιατρική κλινική Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν 350 στειρώσεις αδέσποτων σκυλιών και γατιών από όλους τους δήμους της Ξάνθης. --Απο 15 Οκτωβρίου 2020 ο σύλλογος ξεκίνησε καμπάνια στειρώσεων αδέσποτων γατιων στηριζομενος στην δωρεά του ποσού των 1000ευ που δόθηκε στον σύλλογο από την οργάνωση της κ.Christin Laslo και προσβλέπει στην στήριξη των φιλοζωων ώστε να στειρωθει μεγάλος αριθμός γατιών.


Άλλες δράσεις και εκδηλώσεις


-------Φιλοζωικες ενημερώσεις σχολειων. Από το 2017 μέλη του συλλόγου μας ανήκουν στην ομάδα Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικες Ενημερωσεις Σχολείων και Ιδρυμάτων)της Κατερίνας Παπαποστόλου και με το εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα ΖωΕ.Σ πραγματοποιούν φιλοζωικές ενημερώσεις σχολείων,έχοντας επισκεφθεί ως τώρα πάνω από 50 τάξεις νηπιαγωγειων, δημοτικων σχολείων, παιδικών σταθμών, γυμνασίων, καθως και 2 τμηματα ενηλίκων του δημου μας,όπως επίσης και γύρω στις 20 ταξεις δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγειων άλλων δήμων του νόμου Ξάνθης, ενημερώνοντας πανω από 800 μαθητές και με στόχο να ενημερωθουν όλοι οι μαθητές όλων των τάξεων και όλων των σχολείων του νόμου μας.